sâmbătă, noiembrie 10, 2007

Tandemul "Little Boy"- "Fat Man"

continuare

La data de 6 August 1945, Statele Unite ale Americii au demonstrat că omenirea a intrat în perioada istorică în care are mijloacele tehnologice de a se autodistruge.
Cu ajutorul multor cercetători extraşi din Germania nazistă şi Europa de Est, SUA a alcătuit o echipă de specialişti în domeniul cercetării nucleare. Conduşi de Robert Oppenheimer aceştia au dezvoltat şi testat cu success prima armă nucleară din lume. Pentru a-şi demonstra supremaţia dar şi pentru a analiza capacitatea distructivă, armata SUA a decis să folosească noua armă în conflictul din Pacific, împotriva Japoniei. Astfel, pe 6 August 1945, “Little Boy” a intrat în cădere liberă spre ţinta sa, oraşul japonez Hiroshima. Pe 9 August 1945, SUA eliberează pe “Fat Man” asupra oraşului Nagasaki. Victime totale iniţiale: 90000- 140000 în Hiroshima şi 40000- 75000 în Nagasaki. Majoritatea victimelor, civili... SUA avea în plan să continue atacurile nucleare într-un ritm de unul pe săptămână, deşi unii strategi militari sfătuiau să păstreze armele pentru ca la o dată ulterioară să le elibereze într-un timp foarte scurt. Din fericire, pe 17 August Japonia capitulează.
Din micul istoric făcut mai sus vreau să subliniez ideea începută aici şi anume că singura evoluţie pe care a realizat-o omul, a avut loc la nivelul de rafinare a tehnicilor. Dacă naziştii au fost acuzaţi, judecaţi şi executaţi pe motiv de genocid, crime de război etc, drept ar fi fost ca şi americanii şi ruşii să primească aceeaşi răsplată. Dar, din păcate istoria este scrisă de învingători, iar cei vinovaţi de crime de război poate mai odioase decât unii nazişti acuzaţi, au trăit bine mersi până la adânci bătrâneţi.

va urma

All Rights Reserved © 2007-2008 Expanding your Horizons by Arthur.