miercuri, ianuarie 30, 2008

Magnetic Levitation

Trenuri Maglev (Magnetic Levitation) există în Japonia și UE, însă nu pe o scară foarte extinsă (încă). Principiul din spatele lor este simplu. Aceste trenuri călătoresc pe aer, datorită magnetismului, neexistând nici un fel de contact între acestea și șine, folosind mai puțină energie decât trenurile convenționale. Viteza maximă atinsă este de aproximativ 580 de km/h dar aceasta este doar o fracțiune din posibilitățile oferite de această tehnologie. Totul se bazează pe un miracol al cuanticii numit superconductivitate. În urmă cu 20 de ani s-a făcut descoperirea ce a revoluționat crearea materialelor superconductoare, care până la acel moment erau mult prea costisitor de produs în laboratoare. Astfel, anumite tipuri de ceramică devin superconductoare atunci când sunt expuse la azot lichid, care actualmente costă cam cât laptele. Prin răcirea ceramicii la -200⁰C se crează o nouă stare a materiei. Noul material își pierde întreaga rezistență electrică și devine superconductor, capabil să producă puternice câmpuri magnetice. Poziționarea unui alt magnet deasupra acestuia induce un câmp magnetic secundar în superconductor, iar cele două câmpuri magnetice se resping unul pe altul, dând iluzia de anti-gravitație. Cercetătorii lucrează acum la ridicarea temperaturii la care aceste materiale devin superconductoare până la cea a unei camere. Când acest lucru va fi realizat va putea fi implementat, la nivel mondial, în autostrăzi pe care vor circula mașini fără a consuma benzină (sau alt carburant) și fără a se uza vreodată... pur și simplu plutind. Ceea ce pentru strămoșii noștri era magie/iluzie, pentru noi ar putea deveni realitate.

Quantum Mechanics

Este nelipsită din filme și cărți science-fiction și s-a aflat (și se află încă) în mintea tuturor fizicienilor secolului al XX-lea. Albert Einstein și Stephen Hawkins reprezintă poate cei mai mari teoreticieni ai fizicii cuantice iar datorită viziunii și inteligenței lor sclipitoare, generația actuală va trăi revoluția cuantică. Dar ce am putea face cu această teorie? Întrebarea mai corectă este: Ce NU am putea face?

Călătorie spațială ieftină, energie ieftină și abundentă, amortizoare inerțiale, câmpuri de forță, invizibilitate, teleportare sau chiar călătorie în timp sunt doar câteva din miracolele ce ar putea fi realizate prin teoria cuantică.



În continuare voi încerca să prezint succint câteva dintre cele enumerate mai sus, sperând să fiu cât se poate de direct, şi uşor de înţeles.

PS: Sper că printre cei care navighează pe internet să fie şi oameni care vor considera informaţiile acestea utile sau interesante, deoarece blogging-ul a devenit în ultimul timp o chestiune comercială, depăşind poate televiziunile.

All Rights Reserved © 2007-2008 Expanding your Horizons by Arthur.