vineri, ianuarie 04, 2008

„Ne-a acoperit zăpada lui Dumnezeu”

Așa cum în capitolul „Ne-a acoperit pământul lui Dumnezeu” din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a lui Camil Petrescu, se descriau extraordinar ororile războiului și încercarea disperată a oamenilor de a supraviețui în acel haos de obuze și oameni sfârtecați, așa putem descrie și venirea zăpezii în România. A generat un haos total, ca la fiecare zăpadă mai consistentă de altfel. Dar autoritățile nu sunt singurele care au fost vinovate de acest haos creat, ci și locuitorii. De pe 1 Ianuarie este o avertizare de cod galben prin care se anunțau ninsori puternice în partea de Sud a țării, în următoarele două zile. Pe 3 ianuarie, când s-a declanșat stihia, ce fac românii din Oltenia? Pleacă bineînțeles acasă. Și bineînțeles că rămân împotmoliți. Ce fac românii împotmoliți după aceea? În loc să sune la prefecturi sau la primăriile locale (că deh toți aveau telefoane mobile) se gândesc să sune la Realitatea TV, să audă toată țara prin ce chinuri trec ei. Și astfel o mulțime de oameni s-au plâns la Realitatea cu privire la faptul că „de dimineață de când suntem aici împotmoliți nu ne-a sunat nimeni să ne întrebe ce facem sau să ne zică că vor ajunge în nu știu câte ore”. Partea tristă este că la întrebarea moderatorilor „Și când ați contactat autoritățile?”, majoritatea răspundeau „Păi l-am sunat pe un prieten care se uita la Realitatea și l-am rugat să-mi dea numărul dumneavoastră cam acum 30 de minute” sau „Păi nu am sunat încă”... HELLLLLOOOOO Cum dracu vreți să știe autoritățile că voi sunteți împotmoliți dacă voi nu anunțați, preferând să vă sunați prietenii sau la posturile TV? Alții, pe care aparent i-a dus bibilica să sune la autorități se plângeau că de nu știu câte ore n-au ajuns la ei. Păi tataie dacă tu umblii pe un drum județean sau de țară la cațiva zeci de kilometri de cel mai apropiat oraș... aștepți, că doar n-o să parașuteze utilajele în fața ta.
Și totuși... au fost 2 zile de avertizare... măcar putea să-și pună lanțuri, dacă chiar nu puteau să mai rămână o zi, două până se stabiliza vremea. Nu pleci așa de nebun pe o vreme ca aia, gândindu-te „Lasă că nu mi se întâmplă tocmai mie”... Exact acest raționament te va băga în rahat.

O altă întâmplare tragicomică pe care am avut plăcerea de a o urmări la Realitatea a fost situația unei bătrâne din nu știu ce sătuc de prin Oltenia, care avea nevoie să ajungă la spital. Problema era că ambulanța nu putea ajunge acolo datorită drumului înzăpezit. Aflăm de această situație de la primarul satului, care bineînțeles a preferat să sune la Realitatea decât la prefect... Realitatea ca un comandament de iarnă ce se respectă l-a contactat pe prefect, care a decis să se deplaseze la fața locului să vadă cu ochii lui ce încerca să-i transmită subordonatul. Două mașini de deszăpezire pleacă împreună cu ambulanța spre satul cu pricina. Aproape de intrarea în sat... pe cine găsesc... pe prefect... care căzuse cu mașina într-un șanț. Bineînțeles că echipajele de deszăpezire se ocupă mai întâi de șeful lor. În timpul încercărilor supraomenești de a-i scoate mașina din șanț... una dintre autospeciale reușește să cadă și ea în șanț. În acest timp, primarele „care este” se gândește să o urce într-un tractor pentru a o aduce la șoseaua națională. Bineînțeles... ați ghicit.... răman și ei împotmoliți... Într-un final ambulanța ajunge la tractor, preia bolnava și face cale întoarsă.

Problema, deci... nu este doar la nivelul autorităților, a căror organizare este sublimă dar lipsește cu desăvârșire, ci și la nivelul cetățenilor, care ignoră avertizările meteo, ignoră condițiile de circulație etc. De asemenea... cei care stați pe străzi lăturalnice în București... ieșiți și dați zăpada din fața porții măcar (de pe trotuar) că nu vă face rău puțin sport după sărbători și în plus e de datoria fiecăruia să-și asigure curățenia din jurul locuinței. Nu mai așteptați să vină guvernul să facă și să dreagă că ajungeți ca în povestea lui Ion Creangă cu drobul de sare și pe urmă sunați la Realitatea că nu puteți să vă scoateți mașinile de pe stradă, că de când a nins nu a trecut nici un plug pe-acolo și că nu v-a sunat nimeni de la guvern să vă întrebe ce faceți...

All Rights Reserved © 2007-2008 Expanding your Horizons by Arthur.