duminică, decembrie 30, 2007

Energie alternativă

Datorită faptului că anul viitor va însemna o scumpire semnificativă a prețului gazelor pentru alinierea la standardele europene, varianta energiei alternative și a cogenerării devine din ce în ce mai atractivă. Deși costisitoare atât din punct de vedere material cât și tehnic, o asemenea investiție se poate amortiza în câțiva ani (maxim 10) dacă nu luăm în calcul viitoare scumpiri ale prețului gazelor și considerăm că acestea ar rămâne la nivelul de anul viitor. Investiția ar fi de aproximativ 5000 de Euro, fără a lua în calcul autorizațiile necesare și proiectul și ar putea asigura atât o parte din energia electrică necesară cât și mare parte din încălzirea locuinței. Eu voi începe demersurile pentru a face această trecere în anul 2008 și sper ca până de Crăciunul viitor să am măcar partea de încălzire gata de funcționare.

Nabucco, un vis tot mai îndepărtat

Zilele trecute citeam pe Hotnews articolul Nabucco, înghețat? și mă întrebam unde vom ajunge. Dependența Europei de gazele naturale și petrolul rusesc este din păcate în creștere iar faptul că Vladimir Putin va rămâne la cârma Rusiei după alegerile de anul viitor nu ajută câtuși de puțin. Pentru cei care poate nu sunt la curent cu proiectul Nabucco, acesta reprezintă un proiect susținut de Uniunea Europeană ce avea ca scop conectarea câmpurilor gazeifere caspice cu Europa, urmând să tranziteze Turcia, Bulgaria, România și Ungaria pentru a ajunge în Austria. Astfel, Europa ar fi dobândit o oarecare independență pe termen scurt față de gazele rusești. Bineînțeles că Rusiei nu îi convenea această variantă și astfel a trecut la o politică agresivă de expansiune energetică în zona caspică. Această expansiune s-a bazat pe o serie de acorduri energetice semnate cu țări din zonă, ultimul dintre acestea fiind ratificat pe 20 Decembrie 2007, când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a finalizat un document în domeniul energiei, dând o lovitură gravă ambițiilor Turciei de a deveni coridor energetic între Est și Vest. El a semnat un acord cu națiunile din Asia Centrală, Turkmenistan și Kazahstan, pentru construirea unei mari conducte de-a lungul Mării Caspice, ce ar urma să se finalizeze înainte de 2010, demers ce ar putea epuiza potențiale surse de aprovizionare pentru Nabucco. În prezent Turkmenistanul, una dintre țările vizate pentru a deveni furnizori ai gazoductului Nabucco, pompează aproximativ 60 de miliarde de metri cubi anual în Rusia și încă 30 de miliarde în China. Cu toate că deține vaste rezerve de gaze naturale, nu deține capacitatea de producție necesară și aprovizionării proiectului Nabucco.

Ca și cum latura aprovizionărilor nu ar fi fost suficient de blocată, au apărut probleme și în partea europeană a echilibrului. Gigantul rus al gazelor, Gazprom, a încheiat un acord, luna trecută, cu compania italiană Eni în privința planului lor de a construi o nouă conductă de aprovizionare cu gaze rusești a Europei. Conducta "South Stream" va începe în Rusia, va trece pe sub nivelul Mării Negre, apoi de-a lungul malului Bulgariei, se va îndrepta spre Austria, Slovenia, Italia și, posibil, Grecia. Planul pentru conducta cu capacitate de 30 de miliarde de metri cubi de gaze este considerat o tentativă a Rusiei de a submina proiectul Nabucco, ce amenință poziția dominantă a Rusiei în acest sector.

Această poziție a firmei italiene este influențată, părerea mea, de apropierea dintre o parte a clasei conducătoare de Moscova. Așa cum am prezentat acum o lună în articolul Prodi, calul troian al Moscovei în UE? această prietenie dintre cele două țări este veche și cât se poate de reală. Acum când toată Europa latră la România, legat de nerespectarea legislației Europene (nu afirm că nu are dreptul să facă asta, deoarece am călcat pe bec de prea multe ori), Italia ignoră cu nonșalanță toate directivele și legile comunitare aprobând legi de deportare a cetățenilor străini, vizați în mod direct românii, și negociază indepenedent tratate energetice cu Rusia. Italia își arată adevărata față și demonstrează că nu are ce căuta în Uniunea Europeană. Aruncă cu noroi în noi, românii, că suntem corupți, că nu-i integrăm și nu-i controlăm pe țigani etc, dar la ei nu se uită că sunt leagănul mafiei, că economia lor se află într-un puternic declin de câțiva ani încoace și au reușit să supraviețuiască numai datorită fondurilor europene și a imigranților străini și multe alte probleme pe care noi de bine de rău nu le avem, sau le avem sub un oarecare control.

All Rights Reserved © 2007-2008 Expanding your Horizons by Arthur.