marți, februarie 26, 2008

De ce?

De ce Guvernul promite multe dar nu face nimic? De ce Primarul Videanu promite multe dar nu face nimic? Poziția în care ne aflăm astăzi poate fi comparată cu ultimele momente ale Titanicului. Adică, ultimii ani au reprezentat pentru noi, lovirea Iceberg-ului, începutul lent al scufundării, pentru ca apoi tot procesul să se accelereze pe măsură ce punțile navei se umpleau cu apă. Astăzi consider că ne aflăm în punctul în care Titanicul era perpendicular pe mare, chiar înainte să aibă loc ruperea sa în două.

Practic, bugetul de stat nu mai are bani! Din păcate, nu putem merge să-i tragem la xerox... deși nici asta nu ar fi o soluție prea bună deoarece și hârtia costă. Am aflat de la o cunoștință ce are acces, datorită meseriei și poziției la informații, neconfidențiale evident, ale marilor contribuabili. Astfel, se pare că marea lor majoritate sunt pe pierdere sau au datorii la bugetul de stat (datorii ce nu pot fi acoperite deoarece sunt pe pierdere...). Puține dintre aceste companii produc efectiv ceva care să ajungă la export de-aici rezultând faptul că exporturile României sunt sublime dar aproape că lipsesc cu desăvârșire, pe când importurile au crescut simțitor de la aderarea noastră la UE. Într-adevăr, conform teoriilor economice și comerciale, nu se mai consideră că importurile sunt rele pentru o țară, iar exporturile sunt bune. S-a demonstrat că o țară poate funcționa fără probleme și cu un nivel al importurilor mult peste cel al exporturilor (exemplul cel mai la îndemână este cel al SUA), dar noi nu suntem SUA. Toate promisiunile actualei guvernări nu vor putea fi îndeplinite nu pentru că nu se vrea, ci pentru că nu se poate. Momentan, ca rezultat al actualei crize, s-a renunțat la taxarea inversă (pe scurt, firmele de construcții au fost afectate în mod special de aceasta- practic se înregistra în contabilitate achiziția cu tot cu TVA dar în momentul unei vânzări (prestări servicii sau practic cam orice genera un venit al activității de bază) se înregistra doar valoarea fără TVA fapt ce ducea la TVA de recuperat lună de lună) din pricina faptului că firme cu TVA de recuperat imens au cerut rambursarea sa... and guess what Statul a dat-o cotită că nu are bani... Cu taxa auto s-a încercat acoperirea unor găuri din buget... dar s-a ignorat complet faptul că suntem membrii UE și că legislația Uniunii nu ne acceptă taxa. O altă țară din Uniune care a refuzat să renunțe la această taxă (mi se pare că Cehia deși nu sunt 100% sigur) a fost penalizată cu 1 milion de Euro pe zi până când actul normativ ce reglementa această taxă a fost revizuit și adus la standardele dorite. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă UE s-ar sătura de sfidarea noastră și ar decide să ne aplice aceeași corecție. Și în aceste condiții Guvernul ce face? Evident... promite mărirea pensiilor, a salariilor bugetarilor etc. Măriri pe care se pare că nu le va mai putea acoperi de luna următoare. Conform acestor stări de fapt... se pare că România, și românii, vor trece printr-un an extrem de dificil, în care soarta economiei românești va atârna doar de un fir de ață. Butoiul este gata să explodeze...

Nu doresc să înspăimânt pe nimeni. Nu acesta a fost rolul articolului. Pur și simplu am încercat oferirea unor răspunsuri la întrebări de genul celor enunțate la începutul articolului limitate de informațiile și de cunoștințele pe care le dețin acum.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

All Rights Reserved © 2007-2008 Expanding your Horizons by Arthur.